La vie est belle a Paris

La vie est belle a Paris

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Ζήτω το Δημόσιο!


Αν μου έλεγες πριν απο 6 χρόνια ότι θα πάλευα με νύχια και με δόντια αυτόν τον καιρό να μπω στο Δημόσιο θα σε έβγαζα σίγουρα παράλογο και θα σε απέφευγα για φίλο μου. Θεωρούσα με το μικρό μου άγουρο μυαλό πως το Δημόσιο είναι για κατίνες που ασχολούνται με τα λαχανί νύχια τους και για βαρετούς κυρίους που βρωμάνε και δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον στη ζωή τους παρά μόνο τη βολεψιά τους. Υστερα από απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος και αποτυχημένες συνεντεύξεις στον ιδιωτικό τομέα τα δεδομένα άλλαξαν.
Εχω βάλει βουρ για να δώσω εξετάσεις στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Θεωρούνται αδιάβλητες(;) και πολύ πολύ δύσκολες, κάτι βέβαια που δε με επηρεάζει καθόλου. Πιο δύσκολο είναι για μενα να δουλεύω στον ιδιωτικό τομέα για τον κάθε κύριο Παπάροβιτς και να τρέμω μήπως χάσω τη δουλειά μου αν δεν είμαι ρομποτ, παρά να στρώσω τον ποπό μου τον παχύ και να διαβάσω Συνταγματικό και Διοικητικό Δίκαιο.
Στην Αγγλία έκανα μεταπτυχιακό πάνω στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού. Τι είναι αυτό που μου έμεινε κυρίως από τα μαθήματα; Οτι τα πράγματα άπό τα τέλη του 20ου αιώνα στρέφονται προς την εκτεταμένη εκμετάλλευση των ανθρώπινων πόρων. Οι εργαζόμενοι γίνονται το πιο πολύτιμο κεφάλαιο μίας επιχείρησης. To well-being τους, η πορεία τους για το self actualization αναλαμβάνεται από τους εργοδότες που ξαφνικά γίνονται μεσσίες μιας ζωής χαρισάμενης (βλέπε εδώ). Αλλά εσύ αγαπητέ εργαζόμενε μην πέφτεις στην παγίδα. Δεν το κάνουν για το δικό σου καλό, ειλικρινά χέστηκαν. Θέλουν να ξεζουμίσουν το Είναι σου και να τους αφιερώνεις όλο τον χρόνο σου αγνοώντας ελεύθερο χρόνο και παιδιά.
Είσαι υπάλληλος της Google; Θεωρείται το πιο ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του κόσμου. Κι αυτό όχι τυχαία. Οι εγκαταστάεις της εταιρίας ανά τον κόσμο είναι ένας μεγάλος παιχνιδότοπος όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να σταματήσουν ανά πάσα στιγμή την εργασία τους και να παίξουν πινγκ πονγκ, να κάνουν γιόγκα ή να παρευρεθούν σε σεμινάρια ζαχαροπλαστικής εντός της εταιρίας. Και όλα αυτά φορώντας... πυτζάμες και τρώγοντας δωρεάν φαγητά από σεφ εντός πάντα της εταιρίας! Ποιό το τίμημα; Οτι θα φύγουν από την εταιρία μαύρα μεσάνυχτα γιατί περνούν τόσο τόσο όμορφα που καμία ουτοπία εκεί έξω δεν είναι σαν αυτή της google. Για μία γεύση παραπάνω δες το παρακάτω βιντεάκι
Τι θέλω να πω με όλα αυτά; Πως δε δελεάζομαι πλέον με τον ιδιωτικό τομέα. Θέλω το Δημόσιο μου ώστε να μπορώ να κάνω αυτά που ΕΓΩ θέλω όταν τα θέλω κι όχι στα πλαίσια εγκαταστάσεων για να μου ελέγχουν όλο μου το Είναι (βλέπε ταινία Truman Show). Το Δημόσιο σε αφήνει να είσαι και μάνα αν γουστάρεις, να κάνεις και κανά ταξιδάκι, να μάθεις καμία γλώσσα και γιατί όχι να προσφέρεις εθελοντισμό εκεί που θέλεις να προσφέρεις κοινωνικά. Δε σου πηδά τη ζωή, σε αφήνει να αναπνεύσεις. Κι εσύ όμως μην το παρακάνεις και διαιωνίζεις τη συμπεριφορά του υπαλληλίσκου του δημοσίου που έχουμε συνηθίσει. Αυτές τις ώρες που θα είσαι εκεί, να εργαστείς έντιμα και αξιοκρατικά, να αξιοποιήσεις ό,τι έμαθες στα πανεπιστήμια ή οπουδήποτε σου ανοίχτηκαν οι ορίζοντες.Ετσι να μπει νέος αέρας από άτομα νέα που θα ξεριζωθούν από λαμογιές αμφότερων προυπαρχόντων στο χώρο!

16 σχόλια:

αντωνης είπε...

Καλη επιτυχια στις εξετασεις σου.

miss little sunshine είπε...

Ευχαριστώ Αντώνη. Εδωσα ήδη μία φορά, ήμουν πολύ κοντά, φέτος πάω δυναμικά!

Ανώνυμος είπε...

Καλή επιτυχία.
Μην ξεχάσεις όμως ποτέ ότι η άθλιες ιδιωτικές εταιρείες στην Ελλάδα οφείλονται σ' αυτό το άθλιο δημόσιο.

miss little sunshine είπε...

Απόγονε (τίνος;)
Γι αυτο ευελπιστώ να μπούμε τα ανοιχτά μυαλά να το εξυγιάνουμε!

Ανώνυμος είπε...

Σου έυχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία λοιπόν. Πολλοί νέοι άνθρωποι μπαίνουν με όνειρα στο δημόσιο αλλά σκοντάφτουν επάνω σε τρομερές "μαφίες" και οργανωμένα συμφέροντα.

Το απόγονος είναι ειρωνικό και αναφέρεται στο σύγχρονο έλληνα που αν και ανάξιος κοκορεύεται ότι κατάγεται από τους αρχαίους Έλληνες.

Meropi είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Meropi είπε...

Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι το Δημόσιο είναι ο μόνος εργασιακός χώρος όπου τηρούνται, εν πολλοίς, οι εργασιακοί νόμοι.
Απαιτείται όμως φιλότιμο για να λειτουργήσει σωστά ο δημόσιος τομέας. Κι εσύ πιστεύω ότι το διαθέτεις (το φιλότιμο).
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ σου εύχομαι μικρή μου Ηλιαχτίδα

Penelope είπε...

Kαλή επιτυχία να έχεις και κάτι μου λέει ότι θα πάνε όλα καλά μαζί σου :)

miss little sunshine είπε...

Meropi
Εισαι πολυ γλυκειά και οι ευχές σου πιάνουν. Τίμια σκέφτομαι να προχωρήσω για να μαι ανέμελη σαν τώρα :)

Penelopoula,
εισαι κι εσυ πολυ θετικος ανθρωπος! Σε διαβεβαιω ομως οτι γενικοτερα δεν παω καλα (ετσι λενε για μενα οταν με συναντουν γιατι ειμαι τρελλουτσικη)! Σ ευχαριστω πολυ για τις θετικες σου σκεψεις! Kiss kiss

patsiouri είπε...

Μακάρι το Δημόσιο να ήταν γεμάτο με τύπους σαν εσένα.
Και μακάρι ιδιωτικός τομέας να ήταν γεμάτος με ζώα του στυλ "Πω πω πω...βαρέθηκα στις διακοπές, μου έλειψε το γραφείο βρε παιδί μου!"

miss little sunshine είπε...

Πατσιούρι!!
Mακάρι όλος ο κόσμος να ταν σαν εμένα, το σκέφτομαι συχνά αυτό(χιχιχι πλάκα κάνω φυσικά(;;)! Πάντως εγω ξέρω αρκετούς που τους λείπει η δουλειά αλλά είναι ευρωπαίοι οπου οι συνθήκες είναι σαφως ευνοικότερες στον εργασιακό τομέα. Βέβαια αυτή είναι η παγίδα για την οποία έκανα λόγο. Και ειλικρινά αν κάποιος μου λεγε τώρα "GooglePlex ή Υπουργείο Εσωτερικών;" παρά τα όσα διατίνομαι, μάλλον θα επέλεγα το... πρώτο.

αθεόφοβος είπε...

Μεσα στο μήνα θα δημοσιεύσω ένα ποστ για τους δημόσιους υπάλληλους.
Οι υπάλληλοι του γούγλη μπορεί να την περνάνε κοτσάνι αλλά από αποτελεσματική δουλειά ΜΗΔΕΝ.
Από τις 9/9 που τους έστειλα e-mail για τον αποκλεισμό του μπλογκ μου ακόμα δεν έχω πάρει απάντηση που κατά τα γραφόμενα τους θα ερχόταν εντός 2 ημερών!!
Λόγω του προσωρινού, ελπίζω αποκλεισμού πρόσβασης στο ιστολόγιο μου, έφτιαξα ένα νέο μπλογκ που μπορείτε να δείτε στο http://atheofobos2.blogspot.com/ όπου και εξηγώ γιατί έγινε αυτό.
Το νέο μπλογκ θα αποτελέσει και την συνέχεια του προηγουμένου.

miss little sunshine είπε...

ΧΑΧΑΧΑ, συγνωμη αλλά γελώ με τα χάλια τους! Φαίνεται από το πολύ πυτζαμάτο και το σούσι ξεχάστηκαν τα κακόμοιρα!Αν το μάθαινε ο κυριος Γουγλης θα τους απέλυε ταχέως! Τι μακάκες, γιατί σου απέκλεισαν το μπλογκ;

ετσι και ετσι είπε...

Έχεις απόλυτο δίκιο...... δύσκολα όμως θα ωριμάσουν οι συνθήκες στην Ελλαδίτσα μας , για να αλλάξει το Δημόσιο

monahikoslikos είπε...

Κάποτε το Δημόσιο ήταν η αποθήκη των ανίκανων που τους βόλευαν διάφοροι κομματάρχες...
Από τότε κύλησε πολύ νερό στ΄ αυλάκι κι αν θέλουμε αποτελεσματική δημόσια διοίκηση θα πρέπει να στελεχωθεί με άρτια καταρτισμένο προσωπικό και ως εκ τούτου σου εύχομαι να βρεις τη θέση που σου αξίζει!

ΥΓ πολύ φρεσκαδούρα εδώ μέσα θα περνάω τακτικά να ...αναπνέω και θα τα λέμε.

Vam33 είπε...

Ωραιότατο ποστ.Βαρέθηκα να διαβάζω για τους την κατάντια του δημοσίου απο άτομα που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα και κρυφά ονειρεύονται να διοριστούν...
Καλή επιτυχία στις εξετάσεις